Adakah anda mencari pelan simpanan dan pelaburan yang mampu labur? Ya, pelan AIA A-Enrich Rezeki yang baru dilancar pada 2021 adalah pilihan terbaik untuk anda sekiranya anda mencari pelan yang mampu labur dan keuntungan yang baik. Dan boleh apply secara online.

AIA A-Enrich Rezeki

Ini bukan insurans nyawa, dan fokus adalah pelaburan sahaja. Jadi pelan ini sangat sesuai untuk mereka yang mencari peluang pelaburan yang selamat dan menguntungkan.

Pelan ini adalah pelan simpanan atau pelaburan jangka panjang iaitu 20 tahun, dengan bayaran hanya selama 5 tahun atau 10 tahun sahaja! Bayangkan, dengan kaedah konvensional, anda perlu menyimpan secara berterusan selama 20 tahun, kini dengan adanya pelan AIA A-Enrich Rezeki, anda hanya perlu tempoh yang lebih pendek.

Kenapa 20 tahun?

Ya lah, namapun pelaburan jangka panjang. Tapi paling cerdik, bayar 5 tahun jer paling pendek! untuk melabur selama 20 tahun.

Kalau nak lagi pendek dari 20 tahun?

Boleh, tapi return tak maksimum. Anda masih untung sebab masih dapat potensi pelaburan daripada dana yang dilaburkan di saham US bidang Nasdaq.

Baik, kalau panjang ni sesuai untuk situasi macam mana?

1) Pelan Pendidikan Anak seawal 14 hari (plan untuk masuk Kolej atau Universiti)

2) Pelan Persaraan (Duit persediaan bila Pencen umur 55 atau 60 nanti)

3) Mempelbagaikan portfolio pelaburan. Anda nak pastikan duit pelaburan tak jatuh faraid semuanya. Duit pelaburan pelan ini berstatus hibah (pelan ini special) kerana anda melabur sambil melindungi duit pelaburan dengan Hibah Takaful.

6 Sebab kenapa pelan simpanan A Enrich Rezeki ini patut anda pilih:

1) Murah dan Mampu labur. Serendah RM12K untuk pelan 5Pay20 dan RM6K untuk pelan 10Pay20.

2) Tempoh simpanan pilihan selama 5 atau 10 tahun sahaja. Tak perlu terus bayar sehingga 20 tahun.

3) Ianya pelan simpanan yang islamik dan patuh syariah.

4) Simpanan anda dilindungi takaful, bermaksud jika berlaku kematian atas penyimpan, duit tersebut akan dihibahkan kepada waris dan bukannya perlu difaraid. Berbeza dengan simpanan atau pelaburan lain dimana, jika pemilik meninggal dunia, duit pelaburan perlu di bicara pusaka atau faraid.

5) Anda boleh mendapat pengecualian cukai (Education and medical insurance) max RM3000 untuk nilai amaun dalam akaun1 dalam pelan ini.

6) Tiada masalah permohonan ditolak kerana ia tiada underwriting takaful seperti biasa. Ini pelan investment, jadi jika ada existing illness pun boleh mohon.

Struktur Pelan A-Enrich Rezeki

Pelan ini terdiri daripada 3 komponen utama:

1) Akaun1: Dana Risiko Peserta 75%

2) Akaun2: Dana Simpanan Peserta 25% (Invest di Bursa HSBC Islamic Global Equity Index Fund)

3) Optional Top Up: Dana Pelaburan Peserta 100% (Invest di Bursa HSBC Islamic Global Equity Index Fund)

Bagaimana Pelan A-Enrich Rezeki Ni Berfungsi?

Ganjaran Bagi Amalan Pembayaran yang Baik:

INVESTMENT BOOSTER

Dibayar dari nilai caruman

5Pay20
Tahun 2 – 5 = 5%
Tahun 6-11 = 10%
Tahun 12-19 = 15%

Dibayar dari nilai caruman

10Pay20
Tahun 2 – 5 = 10%
Tahun 6-11 = 20%
Tahun 12-19 = 30%

MATURITY BOOSTER

200% 5Pay20 dari nilai caruman
400% untuk 10Pay20 dari nilai caruman

SAVINGS BOOSTER

5Pay20 = 40% dari nilai caruman

10Pay20 = 50% dari nilai caruman

* Dibayar ketika sijil matang sekiranya dibayar on time (tiada lapse) dan tiada pengeluaran separa dibuat sepanjang tempoh pelaburan.

VITALITY BOOSTER

Vitality Booster sehingga 200% dari nilai caruman

Kelebihan Dana HSBC Islamic Global Equity Index Fund

Direka untuk mengukur prestasi 100 stok terbesar, yang didagangkan secara global (Indeks Dow Jones Islamic Market Titans 100) berlandaskan garis panduan pelaburan Shariah.

Kenapa performance tinggi betul?

Sebab ia dilaburkan dalam bursa US dan bidang-bidang strategik yang menguntungkan dan paling penting, islamik sahaja!

Contoh Anggaran Kiraan Pelan Pelaburan AIA A-Enrich Rezeki

Pelan pelaburan AIA A-Enrich Rezeki sesuai digunakan sebagai pelan persaraan dan juga pelan pendidikan anak.

Pelan Persaraan A-Enrich Rezeki

Sesuai untuk umur 20an ke 40an

Pelan Pendidikan Anak A-Enrich Rezeki

Sesuai se awal umur 14 hari

Jom Kira Return A-Enrich Rezeki

Caruman RM12,000 setahun selama 5 tahun (5Pay20)
*bayar on time dan tiada tunggakan

Investment Booster
Investment Booster Tahun 2- 5 5% RM600 X 4 = 2400
Investment Booster Tahun 6-11 10% RM1200 X 6 = 7200
Investment Booster Tahun 12-19 15% RM1800 X 8 = 14400
TOTAL RM24,000

Maturity Booster 200% 5Pay20
* bayar on time dan tiada pengeluaran sepanjang tempoh 20y

RM12,000 X 200% = RM24,000

Saving Booster 40% 5Pay20
* bayar on time dan tiada pengeluaran sepanjang tempoh 20y

RM12,000 X 40% = RM4,800

Maka;

Nilai Akaun Dana Pelaburan Peserta = RM115,953

Investment Booster                           = RM24,000
Maturity Booster                                = RM24,000
Saving Booster                                   = RM4,800

TOTAL                                               = RM168,753

Jom Kira Return A-Enrich Rezeki

Caruman RM30,000 setahun selama 5 tahun (5Pay20)
*bayar on time dan tiada tunggakan

Jom Kira Return A-Enrich Rezeki

Caruman RM30,000 setahun selama 10 tahun (10Pay20)
*bayar on time dan tiada tunggakan

Kesimpulannya….

Sila isi borang di bawah untuk memohon investment quotation secara percuma.